torsdag den 26. juli 2012

Oregano og Salvie

En ny krydderurt i haven er den hvid brogede oregano 'Aureum Variegata. 


Den er så flot lige nu, med de smukkest hvide blomster. Den er mildere i smagen end feks. Græsk oregano.



I foråret købte jeg en Russisk lavendel - troede jeg. Nu er den begyndt at blomstre og ved nærmere undersøgelse, fandt jeg ud af at den kaldes Russisk Salvie!


Den får meget yndige lyslilla blomster og dufter dejligt. Løvet er sølv grønt.

Perovskia atriplicifolia - Russisk salvie
Den kan blive op til 1,5 meter. Er meget tørketålende og vinterhårdfør. Den kan bruges i te og som potpouri.


mandag den 23. juli 2012

Basilikum & bærhøst

Tiden flyver, og der er travlt i haven.
Jeg har dog fået tid til at stiklingeformere min Basilikum ved at klippe nogle topskud og sætte den i vand. Den har sat masser af rødder og er nu klar til at blive plantet.




I dag skal jeg så forsøge med den mørke Basilikum 'Dark Opal' 




Hvis det går godt har jeg til en potte om ca. 2-3 uger. På denne måde kan jeg holde mig selv med Basilikum i en lang periode.




Jeg har også været flittig med bærhøst i år. Der er høstet ribs og lavet gelé til andestegen juleaften ;O)




Og solbær. Solbær var der dog ikke så mange af, da busken ikke er mere end 2 år gammel. Men et lille glas gelé er der da kommet ud af det.




Jeg har også høstet røde stikkelsbær. I år blev det til 1 kilo! De er ikke nået længere end til at blive nippet og skyllet. De står i køleskab til i morgen, hvor jeg har planer om at lave en chutney. Når det er lavet og jeg har smagt på det, vil jeg fortælle mere - men ikke før, for tænk hvis nu det enten brænder på eller det smager af pommeren til ;O)

lørdag den 19. november 2011

Slange Hvidløg


Hvem elsker ikke hvidløg? (måske ham/hende der skal sove ved siden af?)
Mine er for længst høstet, tørret og opbevaret. I år har jeg mange. Måske er det dette år jeg skal prøve nedenstående? J
Tibetansk medicin
En recept på et lægemiddel der kurere næsten alle sygdomme, blev fundet i 1972 i et buddhistisk kloster mellem Tibets bjerge.

Tilberedelse:
350 gr. hvidløg knuses i en morter (må ikke komme i forbindelse med metal) puttes i et glas med 1/2 ltr. brændevin. Glasset lukkes hemetrisk og sættes i køleskabet i 20 dage.
Efter de 20 dage sies blandingen igennem kaffefilter og sættes i køleskabet i endnu 2 dage. Herefter er medicinen klar til indtagelse på følgende måde:
Medicinen blandes i 1 spsk. kærnemælk/vand eller alm. mælk og indtages før hvert måltid.
Dag
Morgen/dråber
Middag/dråber
Aften/dråber
1
1
2
3
2
4
5
6
3
7
8
9
4
10
11
12
5
13
14
15
6
16
17
18
7
18
17
16
8
15
14
13
9
12
11
10
10
9
8
7
11
6
5
4
12
3
2
1
13
15
25
25
14
25
25
25



Man fortsætter med at tage 25 dråber 3 gange daglig indtil der ikke er mere af lægemiddelet.
Kuren vil tage det meste af 3 måneder fra start til slut .

Kuren må ikke gentages før efter 5 år.
Den tillavede essens renser organismen for fedt og befrir den for ophobede affaldsstoffer, forbedre stofskiftet og følgelig gør alle blodkar elastiske, formindsker kropsvægten til det normale. Kurere bla. syg hjerte muskulatur, åreforkalkning, bihulebetændelse, forhøjet blodtryk, lunge sygdomme, hovedpine, blodpropper i hjerte, ledegigt, ledsmerter, mavebetændelse, mavesår, hermorider, absorbere indre og ydre svulster, se og høreforstyrrelser.
God fornøjelse – hvis du tør J

YSusanne Irming

torsdag den 7. juli 2011

Japansk persille - Cryptotaenia japonica

Jeg har før skrevet om denne plante HER
Jeg må lige komme med en lille rettelse. Jeg har skrevet at den ikke er vinter hårdfør. Det er den altså nogle år. I min have har den overlevet den hårde vinter 2010/2011. Om det så er fordi den har stået lidt i læ skal jeg ikke kunne sige noget  om. År 2009 overlevede den ikke vinteren – så ... hvad skal jeg lige sige?

I år har jeg et helt hav af Japansk persille. Jeg forsøgte at så den inde i foråret, den ville ikke spirer, hverken i første eller andet forsøg. Men det gør ikke spor, for jeg har i hundredevis af selvsåede!
Den bliver helt mørk efterhånden som den bliver størrer.

Så er det lige at jeg tænker – mon den skal have kulde for at det vil lykkes ? Noget kunne tyde på at det er sådan! Jeg husker ikke hvad jeg gjorde i 2009 for at få gang i spiringen.....det er jo længe siden J
Det der mangler nu er; hvordan bruges den bedst? Nogen der har forsøgt sig med denne smukke plante i madlavningen?

YSusanne Irming

fredag den 1. juli 2011

Glatbladet persille – drik den!

Det er ikke en urt der får nogen som helst til at spærrer øjnene op. Vi kender den, spiser den og nyder den hele året rundt. Måske ville vi spise endnu mere hvis vi var klar over hvor sundt det er med massevis af friskhakket persille. Læs evt. mere her


Når du nu har testet denne lille opskrift er jeg sikker på at du vil fare ud i haven og så endnu mere (glatbladet) persille. Jeg kan ikke få nok, og jeg har faktisk ikke nok. I morgen skal der sås et par rækker mere.
Måske er du lidt skeptisk, men det er bare lige ind til du har indtaget den en enkelt gang. Det smager fantastisk, morgen middag og after – hvis du vil!

Smoothie til det hårdt arbejdende havefolk:
1 glas
  • 2 dl. økologisk soyadrik med vanille og calcium. (kan erstattes med alm. mælk, men er ikke så lækkert)
  • 2 dadler (skær dem evt i små stykker og blød dem op i lidt kogende vand inden)
  • 1 håndfuld glatbladet persille
  • 2-3 isterning
Ned i en blender, og blend til persille, dadler og is er hakket til ukendelighed (om man så må sige)
Og drik ...Mums

Hvis man er lidt lækker sulten sidst på dagen kan man ersatte kagen med denne drik. Tilsæt evt. 6-8 mandler og blend med. Så ryger blodsukkeret op igen J

YSusanne Irming

torsdag den 30. juni 2011

Fransk estragon

Artemisia dracunculus
Er det ikke sandt hvis jeg påstår at ’vi’ har den i haven, men sjældent får den brugt?
Og hvad bruger vi den til, hvis vi bruger den? Jeg har ind i mellem krydderurter med på plantemarked. En kunde spurgte mig, hvad man brugte Fransk estragon til. Lidt pinligt, for det eneste jeg kunne komme på i farten var FISK!!



Jeg syntes det er en flot plante i sig selv, men siden det spørgsmål er jeg begyndt at kigge lidt nærmere på den. Plukker man friske skud og nuldre den i mellem fingrene, dufter den af lakrids. Tørret dufter den svagt af lakrids. Summa sumarum er dens smag kraftigst når den er frisk, som de fleste andre krydderurter!

TEST:
1 stk ristet flyte flækkes og smørres godt ind i mayonaise. (svineri men lækkert!)
Frisk klippet Estragon ovenpå. Og en dejlig nyrøget pebber makrel oven på igen, evt. lidt tomat også.
Det smagte rigtig godt J Den kan sikkert bruges på samme måde sammen med andet pålæg. Det skal prøves hen over sommeren.


YSusanne Irming

mandag den 27. juni 2011

Ingefær mynte

Mentha gentilis variegata  

En meget smuk mynte med gulbrogede blade. Jeg har så erfaret at den beholder det gule i bladene hvis den plantes i halvskygge. I fuld sol bliver bladene helt grønne, og så går det sjove ligesom af den, selv om smagen er den samme J

Den dufter dejligt, er køn at se på og god i te. Lige nu står den bare så flot i haven.
YSusanne Irming